monument verduurzamen

Er zijn drie energiebespaarboxen verloot aan enthousiaste monumenteigenaren. Zij hebben stappen gezet naar een duurzamer pand of zijn bezig met een duurzame verbouwing. Tijdens de expositie over het verduurzamen van monumenten maakten bezoekers kans op een gratis energiebespaarbox. Wethouder Axel Boomgaars verraste in Westerblokker één van de winnaars met hun prijs.   

Winnaars Tim en Debby reageerden enthousiast: ‘Heel leuk om deze prijs te winnen. We zijn supertrots op ons prachtige boerderij waarbij verduurzaming een belangrijke rol speelt.’

Tim en Debby zijn eigenaar van een 300 jaar oude rijksmonumentale boerderij aan de Westerblokker. Tijdens de overhandiging van de energiebespaarbox nodigden zij de wethouder uit voor een rondleiding door hun huis. “De wens en urgentie om gebouwen te verduurzamen is groot, ook bij monumenteigenaren. Wij vinden het belangrijk om monumenteigenaren te ondersteunen waar mogelijk. Daarom hebben we een expositie georganiseerd die specifiek liet zien wat er mogelijk is bij het verduurzamen van je monument. Het enthousiasme waarmee eigenaren als Tim en Debby hun verduurzamingsstappen zetten is aanstekelijk, dus extra leuk om hen in het zonnetje te zetten” vertelt Axel Boomgaars wethouder monumenten en erfgoed.

uitreiking energiebespaarbox

Hulp bij verduurzamen van monumenten 
De expositie liet zien hoe u stappen kunt zetten naar een duurzamer pand met behoud van het monumentale karakter. Denk aan isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie. Het hielp monumenteigenaren de mogelijkheden voor hun specifieke monument verder te onderzoeken.

Heeft u de expositie gemist maar heeft u wel vragen over subsidies en de mogelijkheden? Team Erfgoed helpt vanuit de gemeente met vragen over verduurzamen van monumenten. Je kunt ze mailen via erfgoed@hoorn.nl of bellen via 0229-252200. Meer informatie vind je op www.erfgoedhoorn.nl.