Schoolbezoek

Wethouder Arthur Helling nam vrijdag 22 maart een kijkje bij IKC de Klipper, locatie Dubloen. ‘Ik vind het fantastisch dat leerlingen van groepen 5 tot en met 8 door duurzame doe-activiteiten onze wereld mooier, schoner en groener maken. Zij maken daarmee het verschil. Daar kunnen we allemaal van leren. Ik wens de leerlingen veel plezier met de leuke experimenten en activiteiten. Doe je best voor een duurzame toekomst!’, aldus wethouder Helling.

Leren door te doen

Het lesprogramma ‘Expeditie Duurzaam’ is op maat ontwikkeld door Stichting MAK Blokweer uit Blokker. Dit schooljaar hebben 10 basisscholen uit Hoorn, Blokker en Zwaag aan het programma meegedaan. ‘De ervaring is dat basisschoolleerlingen actieve onderdelen het leukst vinden en daarbij ook het meeste leren. Daarom hebben we in Expeditie Duurzaam veel aandacht voor doe-dingen gegeven. De handen kunnen dus uit de mouwen!’ zegt Charlotte Hömann-Post van MAK Blokweer.

Bekijk de post op Instagram

Kinderen planten samen met wethouder Herling een boom op het schoolplein.

Kinderen planten samen met wethouder Herling en de medewerkers van MAK Blokweer een boom op het schoolplein.

Activiteiten

De activiteiten in het programma richten zich op de onderwerpen water, energie en biodiversiteit. Er worden gastlessen gegeven door lokale en regionale organisaties zoals waterschap HHNK, Grootouders voor het klimaat West-Friesland, afvalverwerker HVC, Eneco, het Klimaatcircus en stadsdichter Levi Noë. En uiteraard ook MAK Blokweer en gemeente Hoorn zelf. Tijdens de activiteiten ervaren de leerlingen welk effect hun eigen gedrag heeft op het verbeteren van hun leefomgeving, gezondheid en planeet. Zo ervaren ze zelf door een nulmeting uit te voeren, hoe de leerlingen omgaan met water en hoe ze hierin kunnen besparen.