Huiseigenaren

  • Duurzaamheidslening van de gemeente
    Met de duurzaamheidslening van de gemeente Hoorn kun je geld lenen om je woning of appartementencomplex (VvE’s) energiezuiniger te maken. De duurzaamheidslening van de gemeente Hoorn heeft aantrekkelijke voorwaarden en blijft in elk geval tot en met 2027 beschikbaar. Ga voor informatie naar Gemeente Hoorn – Duurzaamheidslening
  • Subsidie Nationaal Isolatie Programma (NIP)
    Gemeente Hoorn biedt inwoners vanuit het Nationaal Isolatie Programma (NIP) een vergoeding en praktische hulp bij isolatie van je koopwoning. Dit doen we samen met Klimaatroute. Voor de vergoeding gelden bepaalde voorwaarden. Ga voor meer informatie naar Vergoeding isolatieaanpak. Deze subsidie is beschikbaar voor woningen met een WOZ-waarde tot € 300.000 en energielabel D, E, F of G.
  • ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing
    Als eigenaar van een koopwoning kun je gebruik maken van de ISDE-subsidie van de Rijksoverheid. Bijvoorbeeld voor een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler. Maar ook voor de aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening en voor verschillende isolatiemaatregelen. Ga voor meer informatie naar Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) (rvo.nl) Of kijk dit filmpje voor heldere uitleg.
  • Warmtefonds
    Het Warmtefonds biedt betaalbare financiering aan voor de verduurzaming van huizen en gebouwen, scholen en VvE’s. Je kan hier o.a. terecht voor een energiebespaarlening, energiebespaarhypotheek of een VvE energiebespaarlening. Ga voor meer informatie naar de website.

Bewonersinitiatieven

Subsidie bewonersinitiatieven energietransitie
De energietransitie is de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare bronnen van energie. Inwoners van Hoorn kunnen hieraan meewerken door gezamenlijk van het gas af te gaan of dit voor te bereiden. De gemeente stimuleert daarom bewonersinitiatieven en energiecoöperaties die bijdragen aan de energietransitie via subsidie.

Waar kan ik subsidie voor krijgen?
Bewonersinitiatieven die bijdragen aan de energietransitie kunnen de subsidie gebruiken voor opstartkosten en proceskosten van het initiatief. De gemeente adviseert u een juridische organisatievorm te kiezen, zoals een stichting. De juridische vorm is later vaak nodig om andere subsidies aan te vragen.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?
Een initiatief kan 50% van de kosten vergoed krijgen tot maximaal 10.000 euro in totaal. Dit bedrag wordt verdeeld over de opstartfase, voorbereidingsfase en de uitvoeringsfase. Tijdens de voorbereidingsfase worden bijvoorbeeld kosten voor een haalbaarheidsstudie of inhuur van een technische expert deels vergoed. In de uitvoeringsfase kan de gemeente een deel vergoeden van proceskosten voor bijvoorbeeld uitvoeringsplannen en ontwerpen. De (technische) maatregel/toepassing vergoedt de gemeente niet.

Aanvragen
Voor het aanvragen van de subsidie en meer informatie ga je naar Gemeente Hoorn – Subsidie bewonersinitiatieven energietransitie

Doe de subsidiecheck handig!

Met de subsidiecheck van het Duurzaam Bouwloket ontvang je binnen enkele uren een mail met alle informatie over geselecteerde subsidies speciaal voor jouw woning.

Young woman planning her finances at home

Ondernemers

  • Energiefonds
    Wilt je je bedrijf of organisatie verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp? Het Energiefonds Hoorn helpt je met een gunstige lening en onafhankelijk advies. Het energiefonds is voor alle ondernemers, non-profitorganisaties, verenigingen en instellingen met een (bedrijfs)pand in Hoorn. Het Energiefonds is interessant voor organisaties die een relatief lage lening nodig hebben. Meer weten? Ga naar Gemeente Hoorn – Energiefonds Hoorn
  • Subsidieregelingen Provincie Noord-Holland
    De Provincie Noord-Holland biedt verschillende financieringsmogelijkheden aan voor duurzame maatregelen. Alle ondersteuning die zij aanbieden vind je op de website Subsidieregelingen – Provincie Noord-Holland

Meer weten over subsidies? Bel met Duurzaam Bouwloket