Radiatorfolie: makkelijk en onzichtbaar energie besparen

Wist je dat veel warmte van de radiator direct bij de muur verloren gaat? Met radiatorfolie kun je dit voorkomen en bespaar je jaarlijks veel energiekosten. De investering verdien je binnen 1 á 2 jaar terug.

Warmteverlies door straling
Een radiator straalt aan twee kanten warmte uit. Aan de ene kant de woonkamer in, en aan de andere zijde tegen de binnenkant van de muur. Veel warmte verdwijnt hierdoor in de massa van de muur. Wanneer je een ongeïsoleerde gevel hebt, gaat hier uiteraard meer warmte verloren dan bij een goed geïsoleerde gevel. Een aantal fotoresultaten vanuit een onderzoek zijn hieronder weergeven.

Op de bovenstaande afbeeldingen zie je radiatoren op de 1e verdieping van een tussenwoning. Hier is geen radiatorfolie toegepast. Wat je hier duidelijk ziet is, dat de radiator door middel van stralingswarmte de binnenmuur (en buitenmuur) opwarmt. Dit is warmte die direct verloren gaat in de massa van de ongeïsoleerde gevel. De temperatuur van de radiator is circa 69,5 graden Celsius. De muur achter de radiator is circa 51 graden Celsius. Een goede manier om de stralingswarmte van de radiatoren de kamer in te leiden is door de achterzijde van de radiator te beplakken met radiatorfolie. Hierdoor wordt de warmte die de radiator aan de achterkant uitstraalt naar de wand gereflecteerd en wordt het warmteverlies geminimaliseerd.

Op bovenstaande afbeeldingen is duidelijk zichtbaar hoe de folie in een soortgelijke situatie zijn werk doet. De radiator straalt warmte uit en heeft een temperatuur van 60,5 graden Celsius. De temperatuur achter de radiator is 53,7 graden Celsius op de reflecterende radiatorfolie. Achter de radiatorfolie is de temperatuur van de wand circa 19 graden Celsius. Dit is iets koeler dan de binnentemperatuur van 20 graden
Celsius.

Radiatorfolie plaatsen
Je kunt de radiatorfolie eenvoudig zelf plaatsen. Het is te verkrijgen bij bijna iedere bouwmarkt en vaak wordt het geleverd met een handleiding hoe je het kunt plaatsen.

Gratis en onafhankelijk advies
Wil je meer weten over de werking of het plaatsen van radiatorfolie? Of heb je andere vragen met betrekking tot het energiezuinig maken en verduurzamen van jouw woning? Neem contact op met een onafhankelijke adviseur van het gemeente Duurzaam Bouwloket door te mailen (info@duurzaambouwloket.nl) of door te bellen naar het nummer (072 – 743 39 56).