Gratis advies voor monumenteigenaren
Wij nodigen u graag uit voor maandag 25 november voor een gratis advies over verduurzaming en subsidie voor uw monumentale…

We starten in zes Westfriese gemeenten een grootschalig ecologisch onderzoek naar huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Ecologen van Vonk Ecologie brengen in kaart waar deze beschermde soorten leven en nestelen. Het onderzoek maakt onderdeel uit van het opstellen van een Soortenmanagementplan (SMP) dat het straks voor inwoners makkelijker maakt om hun woning te isoleren – zonder schade toe te brengen aan natuurwaarden.
De regels voor natuurvriendelijk isoleren gelden alleen voor dak- en spouwmuur isolatie. Hier zitten vaak beschermde diersoorten. Je mag wel je vloer (in je huis), glas en bodem (onder je huis) isoleren.
Een Soortenmanagementplan (SMP) is een plan om dier- en plantensoorten in een bepaald gebied – zoals de gemeente Hoorn – te beschermen. In het plan staat hoe we dieren kunnen beschermen, terwijl er ook ruimte blijft voor bijvoorbeeld woningisolatie of andere bouwprojecten
Ecologen van Vonk Ecologie lopen of fietsen door de wijk. Ze kijken naar gevels en daken om te zien of er beschermde dieren wonen. Ze doen dat vanaf de openbare weg en soms vanaf achterpaden achter woningen. Omdat vleermuizen 's nachts actief zijn, wordt er ook in de avond en nacht onderzoek gedaan.
Vloer-, bodem-, glas- of binnendak-isolatie zijn isolatiemaatregelen die vanuit binnenuit zonder problemen kunnen worden aangebracht. Voor dak- en spouwmuurisolatie gelden de voorwaarden van ‘Natuurvriendelijk Isoleren’.
Ze dragen oranje of gele reflecterende hesjes en hebben vaak verrekijkers en andere apparatuur bij zich.
Ja, graag zelfs! Jij kent je omgeving het best. Heb je bijvoorbeeld:
huismussen of gierzwaluwen onder je dakpannen?
huiszwaluwnesten onder een dakoverstek?
vleermuizen naar binnen zien vliegen?
Stuur dan een mail naar hoorn@vonkecologie.nl. Een medewerker van Vonk Ecologie kan dan langskomen om te kijken. In de meeste gevallen is het voor de onderzoekers niet nodig om hiervoor een afspraak te maken.
Het onderzoek loopt van 15 april 2025 tot en met september 2025. In die periode komen de ecologen per wijk ongeveer vijf keer langs.
Doordat de gemeente dit onderzoek laat uitvoeren, hoeven inwoners straks niet zelf een ecologisch onderzoek te regelen als je je woning wilt isoleren. Dat bespaart inwoners tijd en geld. Bovendien helpt het mee om dieren te beschermen, want isolatie en natuurbescherming kunnen prima samengaan. LET OP: Op dit moment is een ecologisch onderzoek bij isoleren nog wel verplicht. Lees er meer over op deze pagina.
Na het onderzoek stelt de gemeente een Soortenmanagementplan op. Daarna vragen we een ontheffing aan bij de provincie. Daarmee kunnen inwoners in het hele gebied hun woning isoleren, zonder dat er per woning (en dus door elke inwoner apart) een vergunning aangevraagd hoeft te worden voordat er geïsoleerd kan worden. Op dit moment is een ecologisch onderzoek bij isoleren nog wel verplicht. Lees meer op deze pagina.
Er wordt gekeken naar beschermde soorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen.
VONK Ecologie
Wij nodigen u graag uit voor maandag 25 november voor een gratis advies over verduurzaming en subsidie voor uw monumentale…
Rino Duijneveld woont samen met zijn vrouw in de Van Goyenstraat in Hoorn. Afgelopen zomer ontvingen ze een brief van…
Op maandag 9 oktober bracht HVC de eerste leidingen van het warmtenet aan in de gegraven sleuf in de Amstelweg.…