Energie besparen is waardevol

Weet wat jij kan doen, begin nu.

Hoi, ik ben Eline en de komende tijd deel ik waardevolle tips waarmee jij snel energie en geld kunt besparen. Je kunt al snel honderden euro's per jaar besparen. Dat is fijn, want de prijzen voor gas en stroom zijn hoog. Energie besparen is dus waardevoller dan ooit.

Weet wat jij kan doen, begin nu.

Wil je meer en sneller energie besparen? Met de slimme bespaartips van Eline bespaar je al snel enkele honderden euro’s per jaar. Dat is fijn, want de prijzen voor gas en stroom zijn hoog. Energie besparen is dus waardevoller dan ooit.

Energie bespaartip #1 Zet de temperatuur in huis lager

De eerste tip: verlaag de temperatuur in huis. Makkelijk, gratis én het levert veel op. Verwarm geen ruimtes waar je bijna nooit bent. Draai radiatoren in die ruimtes dicht en houd deuren gesloten. Ga je de deur uit? Zet de verwarming op 15 graden, ook ’s nachts scheelt dat enorm. Draai de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat alvast terug, het laatste uur stoken is zinloos. Heb je vloerverwarming? Zet dan de thermostaat ’s nachts twee graden lager.

Per jaar bespaar je:

Per jaar

Bespaar je:

Standaard 1 graad lager

€ 120,-

’s nachts en tijdens vakantie 3 graden lager

€ 125,-

Energie bespaartip #2 Radiatorfolie aanbrengen

De tweede tip gaat over radiatorfolie. Radiatoren stralen niet alleen warmte de kamer in, maar ook naar buiten via de muur erachter en dat is zonde. Met radiatorfolie houd je de warmte meer binnen. Het is een dunne reflecterende folie die je aan de achterkant van je radiator plakt. Het is goedkoop, ongeveer 8,- euro per m² en makkelijk zelf te doen en is snel terugverdiend. De terugverdientijd hangt af van hoe goed de muren geïsoleerd zijn.

Per jaar bespaar je:

Per jaar

Bespaar je:

Per m²

€ 12,50

Voor een gemiddelde woning

Tot € 120,-

Energie bespaartip #3 Isoleer je woning

Ben je klaar voor een volgende stap? Dan adviseer ik je om je woning te isoleren waar het nodig is. Isolatie heeft alleen maar voordelen. Je huis wordt als ware ingepakt en dit zorgt voor meer wooncomfort, lagere energiekosten én je bereidt je huis voor op aardgasvrij wonen. Er zijn subsidies voor woningisolatie die de kosten verlagen. Wist je dat je met een slecht geïsoleerde woning twee keer zoveel meer gas verbruikt als een goed geïsoleerd huis? Ontdek via de isolatie-zelfcheck hoe de isolatie van jouw woning is en waar het beter kan.

 

Per jaar bespaar je:

Per jaar

Bespaar je:

Spouwmuurisolatie

€ 320,- tot € 1.300,-

Dakisolatie

€ 800,-

Energie bespaartip #4 Vervang je lampen door ledlampen

Heb je nog halogeen- of gloeilampen in huis? Vervang ze dan door ledlampen want een ledlamp verbruikt namelijk 85% minder stroom dan een halogeenlamp en zelfs 90% minder stroom dan een gloeilamp. Ledlampen gaan wel 15 keer langer mee. Begin met je lampen die vaak aan zijn zoals in je woonkamer. Daar is de meeste energie te besparen. Vervang daarna de lampen die minder vaak aan zijn. Ledlampen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei maten en tinten.

Per jaar bespaar je:

Per jaar

Bespaar je:

Voor een gemiddelde woning

€ 20,-

Energie bespaartip #5 Verlaag je CV-ketel naar 60°

Mijn vijfde tip gaat over de temperatuur en de stand van je cv-ketel. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Dit is een snelle besparing en scheelt veel gas en dus C02 en geld. Je merkt geen verschil want je douche blijft net zo warm. Op de website zetmop60.nl staat voor iedere cv-ketel een korte instructievideo, heel makkelijk en echt in één minuut klaar! Heeft je cv-ketel een ecostand? Door je ketel op deze stand te zetten, wordt het water pas verwarmd zodra je de warme kraan opendraait. De ecostand verbruikt minder gas dan de comfortstand.

 

 

Per jaar bespaar je:

Per jaar

Bespaar je:

Per jaar

€ 60,-

Energie bespaartip #6 Wassen op 30°

Was die niet zo vuil is, kan je op 30 graden wassen. Dat is veel energiezuiniger dan op 60 graden. Hiermee bespaar je zo’n 25,- euro per jaar. Voor de normale was kan je het beste het eco-programma gebruiken. Daarmee krijg je ook vuile was goed schoon met minder energie. Nog een paar tips: was met een volle trommel, dan was je minder vaak en bespaar je gemiddeld 23,- euro per jaar. En hang je was op in plaats van de droger te gebruiken. Die verbruikt veel stroom. Je bespaart tot 180,- euro per jaar bij 120 droogbeurten (2x per week).

Per jaar bespaar je:

Per jaar

Bespaar je:

Per jaar

€ 25,-

Energie bespaartip #7 Dicht naden en kieren in huis

Heb je last van tocht in huis? Dan is het tijd om op kierenjacht te gaan. Tocht in huis zorgt voor kou en voelt niet fijn. Het kost hierdoor extra energie om je huis te verwarmen, zo’n 70 euro per jaar. Ook zet je sneller de verwarming een graadje hoger voor een behaaglijk gevoel. Als je alle naden en kieren in huis dicht, dan hoeft dat niet. Daarmee bespaar je nog eens 130,- euro per jaar. Je kan kit of tochtstrips gebruiken om de kieren te dichten. En vergeet de brievenbus niet: met een tochtborstel voorkom je ook veel kou.

Per jaar bespaar je:

Per jaar

Bespaar je:

Voor een gemiddelde hoekwoning

€ 70,-

Energie bespaartip #8 Douche waterbesparend

Met douchen verbruik je veel gas. Je kunt hierop besparen door korter te douchen. Gebruik een douchetimer of zet een leuk liedje op dat maximaal 5 minuten duurt. Als je ook een waterbesparende douchekop installeert, bespaar je nog eens zo’n 27,- euro per jaar. Minder vaak douchen helpt ook. Met deze tips bij elkaar bespaar je een hoop water en gas.

Per jaar bespaar je:

Per jaar

Bespaar je:

Voor een gemiddeld huishouden

€ 60,-

Energie bespaartip #9 Zet je apparaten uit

Zet jij je tv helemaal uit of op de stand-by? Of laat je de telefoonoplader in het stopcontact? Veel apparaten verbruiken stroom als ze niet aan staan, maar de stekker wel in het stopcontact zit. Dit noem je sluipverbruik en dat is zonde! Mijn tip is: koop een stekkerdoos met schakelaar zodat je alles in één keer uit kunt zetten. Of gebruik een stand-by killer, die schakelt een apparaat automatisch helemaal uit. Door je apparaten uit te zetten bespaar je al snel ca. 50,- euro per jaar.

Per jaar bespaar je:

Per jaar

Bespaar je:

per jaar bespaar je gemiddeld

€ 50,-

Energie bespaartip #10 Investeer in zonnepanelen

Hier mijn laatste tip: investeer in zonnepanelen. Hiermee wek je je eigen stroom op. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de ligging van je dak, bespaar je honderden euro’s per jaar. De investering is hiermee snel terugverdiend. Ga naar www.zonatlas.nl/hoorn en ontdek hoeveel panelen op jouw dak passen. Onderstaande opbrengst is een schatting berekend over 8 zonnepanelen van 400 WP.

Per jaar bespaar je:

Per jaar

Bespaar je:

geschatte opbrengst met 8 zonnepalen

€ 720,-

Ondek wat jij kan doen

Maak zelf een persoonlijk stappenplan om je huis energiezuiniger te maken.

Doe de subsidiecheck

Check voor welke subsidies je in aanmerking komt bij het verduurzamen van je huis.

Telefonisch advies

Je huis verduurzamen? Laat je gratis en onafhankelijk adviseren door de experts van Duurzaam Bouwloket.

Duurzaam Bouwloket

Heb je vragen over hoe je je woning energiezuinig, comfortabel en duurzaam maakt?

Het energieloket van de gemeente Hoorn is Duurzaam Bouwloket. De adviseurs gratis en onafhankelijk advies over het verduurzamen van je woning. Ben je op zoek naar een betrouwbare installateur in de buurt of wil je weten waar je moet beginnen bij het verduurzamen van je woning? Neem dan contact op met het Duurzaam Bouwloket. Zij helpen je namens de gemeente graag verder op weg.

Contact met Duurzaam Bouwloket
Wie is Eline?

‘Als we nemen, moeten we ook geven’

Samen met mijn vriend woon ik in Hoorn en zijn wij stap voor stap ons huis gaan verduurzamen. We startten met een groen dak op ons dakterras, we wipten alle tegels uit onze tuin, we namen dubbel glas en we deden nog veel meer. We hebben nog steeds ambities om ons huis verder te verduurzamen. Dat gaat ons vast lukken. Ik hoop dat mijn tips jullie helpen om minder energie te gebruiken en stappen te zetten naar een duurzaam huis.

Lees meer

Over Duurzaam Hoorn

De nieuwe website duurzaam.hoorn.nl is online! Deze website vervangt de website van Puur Hoorn. Op duurzaam.hoorn.nl lees je meer informatie over energie besparingstips, tips over water en klimaat en over het verduurzamen van je huis en beschikbare subsidies. Ook laten we als gemeente zien wat we doen en waar we aan werken voor een klimaatneutrale stad in 2040.